رفتار اخلاقی و مسئولانه در فروش گوهرسنگها اهمیت ویژه ای دارد. امروزه در ایران کمتر مشاهده می کنیم که یک تاجر جواهرسنگ توضیحات درست یا کاملی درباره محصول خود به خریدار ارائه دهد. بنابراین لازم است تا درباره قوانین فروش سنگهای قیمتی نکاتی را ارائه دهیم.
قوانین فروش سنگهای قیمتی که مستلزم رعایت آنها هستید:
1- توجیه کردن کارکنان فروش سنگ
فروشنده قبل از اینکه سنگ را از تامین کننده بخرد باید مطمئن شود که اطلاعات درستی درباره سنگ خریداری شده نظیر بهسازی بودن یا نبودن و اطلاعاتی روی برچسب محصول وجود دارد. همچنین کارکنان فروشنده جواهرسنگ ها باید کاملا درباره اطلاعاتی که ماهیت سنگ را به ما می گویند توجیه شوند تا هنگام فروش بدون ابهام به مشتری توضیح دهند. کارکنان فروشگاه سنگهای قیمتی در مواردی چون بکار بردن کلمات مبهم و یا اصطلاحی که برای خریداران قابل درک نیست آموزش دیده تا خریدار کاملا تفهیم شود. البته در تجارت آنلاین نیز این مسائل باید رعایت و در وبسایت یا پیج مورد نظر ذکر شوند. همچنین فروشندگان سنگهای قیمتی نباید منتظر بمانند تا معامله تمام و سپس شفاف سازی کنند بلکه باید در قبل از معامله تمامی ماهیت سنگ شفاف سازی شود.
2- از کلمات و گفتاری شفاف هنگام فروش گوهرسنگ استفاده کنید
بسیاری از سنگها دارای برگه توضیحات هستند که به مشتری ارائه می شود. هیچگاه نباید کلماتی ماننده “بهسازی شده” یا “مصنوعی” یا “سنتتیک” کوچکتر از نام سنگ یا توضیحات دیگر نوشته شوند زیرا مشتری باید از محصول خریداری شده خود کاملا توجیه و ماهیت واقعی سنگ را بدون ابهامی متوجه شود. به عنوان مثال باید “سنگ یاقوت کبود سنتتیک” یا “عقیق هیت شده” کاملا هم اندازه و خوانا نوشته شده باشند. نباید از علامتهای اختصاری مانند ستاره و .. جهت تعیین ساختگی بودن یا هیت شده بودن گوهرسنگ استفاده شود. همچنین بجای استفاده از عباراتی چون “یاقوت طبیعی بهسازی شده” یا “الماس بهسازی شده طبیعی و معدنی” (یا هر سنگ قیمتی دیگر) باید از عباراتی چون “یاقوت بهسازی شده” یا “الماس بهسازی شده” استفاده نمود.
کلماتی چون “رشد آزمایشگاهی” یا “ساخت آزمایشگاه” را بکار نبرید و بجای آن از “رشد یافته در آزمایشگاه” یا “ساخته شده در آزمایشگاه” استفاده کنیداز صفاتی مانند “معدنی”، “واقعی”، “قیمتی” و یا “طبیعی و اصل” برای سنگهای ساختگی استفاده نکنید زیرا این صفات برای مواد طبیعی هستند.
3- در تجارت الماس قوانین 4C را به وضوح توضیح و بنویسید
درمورد فروش الماس باید قوانین چهارگانه 4C یا همان رنگ، تراش، قیراط و پاکی به خریدار ذکر و توضیح داده شود. همچنین درمورد الماس های مصنوعی باید توضیح اینکه در آزمایشگاه تولید و ساخته شده، مصنوعی است، از لحاظ زیست محیطی پایدار و یا تشعشعی هست یا نیست و درنهایت اینکه سوالات مشتری را درباره مشکلات مجرمانه الماس نظیر قاچاق یا الماس خون آلود یا کار کودکان پاسخ داده و شفاف سازی کنید.
4- خریداران را درباره نگهداری های برخی گوهرسنگهای خاص آگاه کنید
باید به خریدار هشدارهای لازم درباره نحوه نگهداری یا تعمیر سنگهایی که نیاز به مراقبت های خاصی دارند کاملا توضیح داده شود.
5- سندهای کتبی را به مشتری درست ارائه دهید
گاهی برخی گوهرسنگها نیاز به ارائه کامل ویژگی های آن در شناسنامه دارد پس باید کلیه اطلاعات آن کالا را به مشتری بدهید. همچنین در ارائه برگه گزارش مربوط به سنگهای قیمتی نظیر مروارید و الماس را نباید اصطلاح “گواهینامه” نوشته شود بخاطر اینکه آنها “گزارش یا بررسی هایی” هستند که توسط آزمایشگاه های گوهرشناسی و افراد متخصص تهیه شده اند. “گوهرهای قیمتی” را نیز نباید “نیمه قیمتی” نامید زیرا تمامی گوهرسنگها با ارزش و قیمتی هستند و فقط برخی از بقیه گران تر می باشند. هیچگاه وزن کلی سنگها را با وزن هر کدام تلفیق نکنید و به تفکیک وزن هر گوهرسنگ را تعیین باید کرد.
اطلاع رسانی راجب انواع بهسازی ها روی گوهرسنگها
همانطور که در بخش بهسازی های گوهرسنگها مقالات بسیاری نوشته ایم، گوهرسنگهای رنگی، الماس، گوهرسنگهای زیستی مانند کهربا یا گوهرسنگهای بیوژنیک مثل مرواریدها و سنگهای مرجان جهت بهسازی رنگ، استحکام و یا شفافیت دستخوش فرآیندهایی می شوند که ما به این روشها بهسازی می گوییم. بدیهی است که اصول اخلاقی و مسئولیت پذیری فروشنده ایجاب می کند که قبل از فروش سنگ یا حین معامله، اطلاعات راجب “بهسازی” و همچنین “نوع آن” را درصورت وجود به صورت واضح، شفاف و ساده به مشتری بدهد. برخی سنگهای قیمتی رنگی مانند آکوامارین، تورمالین و بریل هایی که تحت تشعشع و حرارت بهسازی شده اند از نظر ظاهری غیر قابل تشخیص بوده و بدیهی است باید دارای شناسنامه معتبر و یا با ضمانت طبیعی و بدون دستکاری بودن به مشتری فروخته شود.
اطلاع رسانی راجب سنگهای سنتتیک و یا مصنوعی (بدل)
همانطور که از نامشان پیداست این سنگها توسط انسان در آزمایشگاه تولید شده اند. گروه اول شامل سنگهای مصنوعی هستند که بخشی از آنها توسط بشر ساخته شده است مانند زمردها (شیشه و زمرد طبیعی)، یاقوت ها یا الماس های دوبلت (نوع سنتتیک و طبیعی روی همدیگر)، کهربای فشرده شده و یا اوپال های دوبلت یا تریپلت که یک لایه اوپال بین دو سطح با روکش کوارتز قرار می گیرد. گروه دوم شامل بدلیجاتی و سنگهای سنتتیکی است که کاملا توسط انسان ساخته شده اند و شامل مواد بلورین مصنوعی دارای ترکیبات فیزیکی و شیمیایی اصلی همان سنگ طبیعی ولی ساخته شده در آزمایشگاه هستند مانند آمیتیست مصنوعی، روبی مصنوعی و .. گروه سوم شامل موادی است که ترکیباتشان در طبیعت وجود ندارند مانند محصولاتی چون YAG (ایتریوم آلومینیوم گارنت) یا GGG (گادولینیوم گالیوم گارنت). گروه چهارم شامل محصولات غیر متبلور است که فقط “مشابه سنگهای قیمتی” از نظر ظاهری ساخته می شوند و دارای ترکیبات شیشه ساختگی، شیشه و سرب یا لیدگلس (که در یاقوت های شمش بکار می رود)، پلاستیک و پلیمرها یا موادی مانند لاجورد یا فیروزه فشرده شده هستند.