چگونگی بهسازی رنگ عقیق و دستیابی به رنگ سبز در آن

رنگ کردن عقیق به رنگ سبزانواع عقیق های بی رنگ را می توان با رنگ کردن به عقیق های سبز زیبایی تبدیل کرد که ارزش افزوده بالاتر و در بازار نیز تقاضای بیشتری دارند. در این مقاله چگونگی دستیابی به رنگ سبز در سنگ عقیق را با سه روش توضیح می دهیم. روش های ایجاد طیف های زرد و سبز در سنگ عقیق شبیه به همدیگر هستند و تقریبا از محلول های مشابهی در آنها استفاده می شود.

این روشها ارزان قیمت بوده و مواد آنها در ایران نیز قابل تهیه هستند. توجه داشته باشید که حتما هنگام فروش این نوع از سنگها باید به مشتری توضیحات لازم را بدهید زیرا نحوه نگهداری از سنگهای بهسازی شده به دلیل رنگ مصنوعی آنها متفاوت است.

رنگ کردن عقیق به رنگ سبز با پتاسیوم دی کرومات

عقیق رنگ شده به رنگ سبزبرای استحصال رنگ سبز در عقیق از پتاسیم دی کرومات استفاده می کنیم محلول پتاسیم دی کرومات رنگ سبز تیره به عقیق می بخشد برای اینکه سبز روشن تری داشته باشیم باید محلول را رقیق کنیم ابتدا نمونه ها را در محلول پتاسیم دی کرومات قرار دهید.

۵۰۰ تا ۷۰۰ ساعت برای نفوذ بیشتر محلول، کافی خواهد بود بعد نمونه ها را در دمای ۸۰ درجه به مدت یکساعت خشک کنید برای تثبیت رنگ از یک محلول نمک آمونیوم استفاده کنید، کلرید آمونیوم و یا کربنات آمونیوم گزینه های مناسبی هستند.

پتاسیم دی کرومات

زمان لازم اشباع سازی محلول های تثبیت کننده بین ۵۰ تا ۲۰۰ ساعت متغیر است بعد از این مرحله ابتدا نمونه ها را در سایه خشک بخشکانید، مدت زمان۱روز کافی خواهد بود بعد از یک روز نمونه ها را به مدت ۶ساعت با دمای ۱۸۰ تا۲۰۰ درجه حرارت دهی کنید. این روش، بهترین روش استحصال رنگ سبز در عقیق بود

چند نکته در رنگ کردن عقیق به رنگ سبز با پتاسیوم دی کرومات :

می توانید در فرآیند رنگ بخشی از محلول نیترات کروم استفاده کنید، ولی پتاسیم دی کرومات بسیار موثر تر خواهد بود. نمک های آمونیوم بخصوص آمونیوم نیترات و آمونیوم پرکلرات بسیار قابلیت انفجار دارند. پس حتما ایمنی لازم را برای استفاده از آنها رعایت کنید می توانید برای تثبیت رنگ از محلول آمونیوم تیوسیانات استفاده کنید، در واقع محلول آمونیوم تیوسیانات بهترین تاثیر را در تثبیت رنگ دارد.

بهسازی رنگ عقیق سبز با نمک کروم یا نیترات نیکل

بمحلول نیترات نیکلرای بدست آوردن رنگ سبز، استفاده از نمک کروم و نیترات نیکل یکی از روشهای موثر می باشد. کلرید کروم بهترین رنگ سبز رو به عقیق ها می بخشد. نیترات نیکل نیز دقیقا طیف رنگ سبز تا زرد (بخصوص سبز چمنی) را ایجاد می کند و در پس زمینه شجر نیز کاربرد دارد.

نیترات نیکل قابلیت انحلال در آب را دارد و می توانید براحتی یک محلول با غلظت بالا تهیه کنید نیترات نیکل نسبت به سدیم دی کرومات خطرات کمتری دارد ولی باز هم نباید حرارت دهی شود. استفاده از محلول نیترات نیکل دقیقا مانند سدیم دی کرومات است، تنها از راه اشباع شدگی به رنگ مورد نظرمان می رسیم ولی نسبت به سدیم دی کرومات، نیترات نیکل رنگ های ضعیف تری ایجاد می کند

روش رنگ کردن عقیق با کلرید کروم و یا نیترات نیکل

عقیق سبز رنگ مصنوعیبرای بدست آوردن رنگ سبز، قطعات عقیق رو در محلول کلرید کروم و یا نیترات نیکل قرار می دهیم. مقدار زمان اشباع شدگی تنها با بررسی نمونه ها قابل اندازه گیری هست بنابراین بعد از قرار گرفتن نمونه ها در یکی از این محلول ها باید مرتب میزان جذب محلول رو هر ساعت زیر نظر بگیرید. در نمونه های معمولی زمان ۲۴ تا۴۸ ساعت کافی خواهد بود. بعد از انجام این عملیات باید حرارت دهی رو تا ۲۲۰ درجه و به مدت ۶ ساعت انجام داد. 

دستیابی به رنگ سبز در عقیق با محلول کروم تری اکسید

راف عقیق سبز طبیعیمحلول بعدی که طیف رنگ سبز تا زرد ایجاد می کند محلول کروم تری اکسید هست این محلول نسبت به همه محلول های قبلی رنگ قوی تری ایجاد می کند. اشباع شدگی در این محلول بسیار سریع اتفاق می افتد و باز جذب رنگ در آن بسیار بالاست بنابراین برای دوام بیشتر رنگ، باید محلول اضافی جذب شده، از نمونه ها خارج گردد برای اینکه نمونه ها از محلول اضافی جذب شده پاک شوند باید آنها را ۲تا ۴ روز در آب قرار دهیم.

نکاتی که باید درباره این روش بدانید:

سنگ عقیق رنگ شده سبز

  • سنگها را چه مدت باید داخل محلول کروم تری اکسید قرار بدهیم؟ خیلی سریع رنگ میگیرند معمولا کمتر از دو روز
  • اشباع شدگی چیست؟ همه ی این محلول ها قابلیت انحلال در آب را دارند و اشباع شدگی، با قرار دادن نمونه ها در محلول غلیظ اتفاق می افتد به این ترتیب که: از جایی که غلظت آن بیشتر است به سمت جایی که غلظت کمتری دارد یعنی به سمت عقیق حرکت می کند و اشباع شدگی ایجاد می شود تا جایی که غلظت هر دو برابر شود.
  • روش حرارت دهی چگونه است؟ در کوره های گازی نمی شود به مرور حرارت رو بالا برد و این یک نقطه ی ضعف هست بخصوص برای بهسازی گوهر هایی مثل یاقوت ولی در کوره های برقی می توانید به مرور درجه ی حرارت رو بالا ببرید. برای چگونگی حرارت دهی به سنگ عقیق با استفاده از گچ سیلندر و یا پودر آجر می توانید به این مقاله مراجعه کنید.

28 دیدگاه برای “چگونگی بهسازی رنگ عقیق و دستیابی به رنگ سبز در آن

  1. توکا گفته:

    سلام خسته نباشید زمانی که یه سنگ عقیق رنگ بشه ایا بر اثر فرازند رنگ شدن لانه زنبوری های داخلش یا کالر بندینگ ها محو و ناپدید میشن؟! یا بسته به روش رنگ کردن فرق داره؟!
    یه سوال دیگه اینکه عقیق های رنگ شده رو میشه تشخیص داد؟!
    و اینکه عقیق های پرتغالی رو هم رنگ می کنن، منظورم اینه که رنگ کنند تا رنگ پرتغالی بدست بیاد؟!

    • حسن کرمی گفته:

      کالر زونینگ ممکنه کامل محو بشه ولی بافت لانه زنبوری خیر .
      هرچیزی رو رنگ میشه کرد و تشخیص اونها با طیف سنجی و بررسی مواد رنگزا در اون ها هست. البته به صورت مشاهده ، قیمت، تجربی و طبع رنگها هم میشه بسیاریشون رو تشخیص داد.

  2. آرش گفته:

    سلام و درود
    من سبز عقیق خریداری کردم که دو رنگ زرد یا سبز داشتن؛ پس با توجه به گفته هاتون به احتمال زیاد با محلول کروم تری اکسید رنگ شده اند، درسته؟
    – آیا این محلول فقط سطح سنگ رو میگیره؟ یا داخل هم نفوذ میکنه؟
    – آیا میشه رنگ رو پاک کرد و به رنگ طبیعی برگردوند سنگ رو؟
    این ۲ سوال در مورد محلول های دیگر چطور؟ یا تفاوتی نمیکنه

    • حسن کرمی گفته:

      سلام باید از نزدیک دیده بشه. عمق نفوذ بسته به میذان جذب سنگ داره. برخی سنگا خیلی جذب خوب دارن برخی خیر.
      امروزه با پیشرفت مواد و روشها، رنگ عقیق های رنگ شده رو به این راحتی نمیشه برد و تا عمق خوبی نفوذ میکنن.. بزارین تو استون درب بسته یه روز ببینید چه میشه.

      • آرش گفته:

        سپاس از پاسخگوییتون🙏
        ایا رنگ های شیمیایی روی سنگ خودشون برای ما مضر و سمی نیستند؟ چون میتونیم زیاد در تماس باشیم . یا آیا امکانش هست ترکیب رنگ ها با عناصر سنگ مواد سمی تولید بشه؟

  3. مهدی گفته:

    درود. فرمودید.. محلول بعدی که طیف رنگ سبز تا زرد ایجاد می کند محلول کروم تری اکسید هست

    کروم تری اکسید یک اکسید اسیدی هست کانی های سیلیس دار هم اسیدی هستن آیا رنگ در عقیق ماندگار می ماند آیا اکسید های قلیایی بهتر نیست

  4. علی گفته:

    این راف سبز که عکسش رو گذاشتید واقعا رنگ نشده هست؟ و چنین رنگی در طبیعت پیدا میشه!

  5. میلاد گفته:

    سلام وقت بخیر خسته نباشید استاد
    استاد چیکار کنیم سنگ های که رنگ شدن اسید پس ندن چون روی رکاب سوارشون میکنیم شروع میکنه رکاب نقره سیاه میکنه

    • ناشناس گفته:

      عکس سنگ رافی که گذاشتی رنگ شده است عزیز یه سنگ تراش از توعکس هم میتونه بفهمه .مثل راف های الان که بفروش میره راف سبز خیلی کم هست معمولا یا پررنگ هستن یا خیلی کم رنگ .ولی اینجور نداریم سبز شفاف به این اندازه .اینا رنگ شده ان

  6. ایلیا گفته:

    درود استاد کرمی بزرگوار؛ ایا مرجع ، کتاب یا جزوه ای درباره بهسازی ؛ یا از بین بردن سفیدک های درون راف عقیق هست ، معرفی کنید که بشه تهیه کرد یا خرید؟

  7. ساسان گفته:

    سلام خسته نباشید
    سنگ عقیق رو به صورت راف رنگ میکنن یا تراش خورده

    • سنگ شناس گفته:

      سلام گاهی باابزار چلسی فیلتر میشه فهمید. ولی معمولا آثار رنگ وقتی زیرش نور گرفته شده زیر میکروسکوپ مشخصه… کلا بدون ابزار نمیشه تشخیص داد

      • هادی ولی بیگی گفته:

        سلام و دورود بر استاد بزرگ جناب برای ساخت کوره برقی چقدر با یدهزینه کرد و اینکه خودم میخوام بسازمش یه تو ضیحاتی بهم بدین ممنون میشم رو واتساپ

  8. حسام گفته:

    سلام و درود.آیا بین انواع عقیق تفاوتی هست چرا ائمه از سه نوع عقیق سفید زرد و سرخ نام برده اند

      • علی ترابی گفته:

        سلام استاد ، من عقیق سبز طبیعی دارم امل داخل یک سری نمونه ها سفیدک داره ؛ و یک سری خزه های زرد رنگ و البته در نمونه های اول رنگ سنگ یکدست هستش ولی در نوع دیگه رنگ هم یکدست نیس و کمرنگ و پررنگه ؛ آیا مرجع یا کتابی هست مراجعه کنم و ازش استفاده کنم برای حذف سفیدک های درون سنگ

        • حسن کرمی گفته:

          سلام، این کار جز رنگ شیمیایی کردن سنگ راهی نداره.
          با این حال حرارت دهی استاندارد (طبق اصول و روش خودش) نیز باید تست بشه شاید یه نتیجه ای گرفت.

  9. رضا گفته:

    سلام
    ممنون بابت این مطالب ببخشید این دستگاه حرارت دادن که ۸۰ یا ۲۰۰ درجه میخواد حرارت باشه چه دستگاهی باید تهیه بشه شما خودتون نمونش رو دارید
    شماره تماس خودتون رو می تونید به بنده بدید

    • حسن کرمی گفته:

      سلام جدیدا از قیمت و اساسا موجودیشون اطلاعی ندارم در ایران این کوره ها رو لوازم فروشی های مخصوص طلاسازی ها و همینطور دندانسازی ها به فروش میرسونن. چیز خیلی شاخی نیست صرفا یک دمای کنترل شده نیاز داریم ولی اساسا چون معمولا وارداتی هستن با این قیمت دلار زیاد درمیاد به پول ما. در مقاله حرارت دهی سنگهای قیمتی هم این موضوع رو ذکر کردم که میشه به صورت دستی هم ساخت و توسط دماسنج دیجیتال و به صورت لحظه ای خودمون اندازه بگیریم. ولی خوب مسلما کوره های از پیش ساخته راحت تر و دقیق تر هستن.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *