لابراتوار G&G دبی در مورد تعدادی از یاقوتهای مصنوعی که بهعنوان بلورهای طبیعی فروخته میشوند، گزارشاتی ثبت کرده است . یک مورد مربوط به سال 2010 بر اهمیت اتخاذ تدابیر احتیاطی در برابر چنین کلاهبرداری هایی تاکید می کند. دبی تبدیل به بازار نسبتاً جدیدی برای سنگ های رنگی راف و تراش خورده شده است و محل تلاقی منابع آفریقایی و تجارت آسیایی است. همچنین بدلهای متنوعی از کریستال های طبیعی (مثل الماس و زمرد) دیده است. اخیراً آزمایشگاه مرکزی دبی یک نمونه راف راا برای شناسایی دریافت کرده بود.
“کریستال” قرمز (تصویر بالا) شکل شش وجهی خلاف معمول داشت و به برخی از مواد معدنی ماتریس (به عنوان سنگ میزبان) متصل بود. طیف جذبی آن با طیف سنجی دستی به عنوان یاقوت سرخ شناخته شد، یافته ای که توسط طیف سنجی UV-Vis-NIR تایید شد. با استفاده از یک میکروسکوپ، کارشناسان خطوط منحنی و حفره های پر شده را مشاهده کردند. حباب های گاز در مواد پر کننده قابل مشاهده بود. آنها این نمونه را به عنوان یاقوت مصنوعی با شکستگی های پر شده شناسایی کردند. طیفسنجی رامان سنگ چسبیده به آن (ماتریکس) را به عنوان کوارتز شناسایی کرد که توسط نوعی چسب به یاقوت سنتتیک متصل شده بود. از آنجایی که کوارتز از نظر زمین شناسی با کوراندوم ناسازگار است، ماتریس سرنخ دیگری از جعلی بودن این نمونه ارائه کرد. این مورد دوباره اهمیت گزارش های آزمایشگاه گوهر و لزوم بررسی کامل یک قطعه قبل از خرید را نشان می دهد.
منبع:
Nazar Ahmed and Hassan Al Marzooqi Gemstone Unit, Dubai Central Laboratory Dubai, United Arab Emirates – GEMS & GEMOLOGY-WINTER 2010