یشم جیدیت سبز با قسمتهای طبیعی و رنگ شده

تشخیص یشم جیدیت رنگ شده
شکل 1. سمت چپ: در نور طبیعی، نوار سبز رنگ در قسمت پایین سمت راست نمونه یشم جیدیت توسط کروم طبیعی ایجاد می شود، در حالی که سایر لکه های سبز در نتیجه یک بهسازی رنگ شدگی هستند. سمت راست: نور فرابنفش موج بلند فلورسانس قوی را از نواحی رنگ شده نشان می دهد درحالیکه در ناحیه سبز طبیعی ، فلورسانس کم یا بدون فلورسانس نشان می دهد. عکس از Robison McMurtry.

محبوب ترین یشم های جیدیت آنهایی هستند که دارای رنگ سبز پررنگی می باشند. نمونه های جیدیت با کیفیت پایین اغلب با سفید کننده اسیدی، اشباع پلیمری و رنگ های مصنوعی برای به دست آوردن این رنگ مورد نیاز بهسازی می شوند . دیدن سنگ هایی با حتی مقدار کمی رنگ سبز طبیعی که قسمتهای دیگر آن با رنگ مصنوعی رنگ شده باشد، کاملاً غیرعادی است. هنگامی که این اتفاق می افتد، خصوصیات طبیعی ناحیه بهسازی نشده می تواند تشخیص صحیح گوهر به عنوان رنگ شده (dyed) را دشوار کند.

اخیراً، آزمایشگاه کارلس‌بد یک نمونه کاروینگ شده یشم جیدیت را بررسی کرد (شکل 1). آزمایش گوهرشناسی استاندارد و طیف‌سنجی رامان تأیید کرد که نمونه یشم است. طیف سنجی مادون قرمز نشان داد که نمونه آغشته به پلیمر بوده است. مشاهدات با طیف‌سنجی رومیزی خطوطی را در طول موج‌های 630 و 655 نانومتر نشان داد که با ناخالصی‌های کروم در یشم جیدیت سبز رنگ طبیعی مرتبط هستند. مشاهدات تحت نور فرابنفش موج بلند، فلورسانس سبز مایل به زرد قوی را از بیشتر مناطق سبز سنگ نشان داد، اما نه از ناحیه ای که خطوط کروم در طیف سنجی دیده می شد. بخش های بی رنگ سنگ نیز نسبت به نور UV بی اثر بودند. فلورسانس قوی در جیدیت اغلب نشان دهنده اشباع پلیمری یا بهسازی رنگ شدگی است. با این حال، فلورسانس پلیمرها به دلیل ماهیت توزیع اشباع یکنواخت، بطور مساوی در سراسر سنگ است. درواقع اینکه سنگ فقط از نواحی سبز فلورسنت می شد، گواهی قوی بر رنگ شدگی (Dyed) بود تا صرفا اشباع شدگی.

تشخیص یشم جیدیت رنگ شده
شکل 2. سمت چپ: نمای نزدیک از ناحیه سبز طبیعی، بافت رنگی نرم و پراکنده ای را نشان می دهد. سمت راست: نمای نزدیک از یک ناحیه رنگ شده غلظت رنگ را در شکاف های نازک بین دانه های کریستالی جیدیت نشان می دهد. فتومیکروگراف Jonathan Muyal; میدان دید 3.57 میلی متر .

مشاهدات میکروسکوپی (شکل 2) غلظت رنگ سبز را در شکاف های مرزی بین دانه ها نشان داد که نمونه ای از یشم رنگ شده است. منطقه سبز بدون فلورسانس دارای رنگ سبز صاف تر و هماهنگ‌تری است که برای یشم طبیعی مرسوم است. طیف‌سنجی جذبی در UV-Vis-NIR تأیید کرد که ناحیه طبیعی دارای نوار جذبی از 530 تا 740 نانومتر است که با پیک‌های کروم طبیعی در 691 و 655 نانومتر مشخص شده است (شکل 3). مناطق سبز رنگ شده حاوی یک باند دوگانه در حدود 627 و 665 نانومتر بودند که نمونه ای از یشم جیدیت سبز رنگ شده است.

طیف سنجی تشخیص یشم جیدیت رنگ شده
شکل 3. طیف UV-Vis-NIR جیدیت در محدوده 250-850 نانومتر، خطوط کروم را در 655 و 691 نانومتر در ناحیه سبز طبیعی و باندهای پهن دوگانه در حدود 627 و 665 نانومتر را در ناحیه سبز رنگ شده نشان داد.

شناسایی با دقت بهسازی یشم جیدیت برای اطمینان مصرف کننده به این سنگ، امری ضروری است. آزمایش تنها بخشی از این ماده ممکن بود ناظر کارشناس را متقاعد کند که هیچ رنگی به کار نرفته است. هنگام تلاش برای تعیین بهسازی در هر سنگ قیمتی، همیشه باید انتظار غیر منتظره ای را داشت.

 

منبع:

Dylan Hand is an identification technician at GIA in Carlsbad, California.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *