توپاز با اینکلوژنهایی که در نگاه اول حباب بنظر می آمدند

یک توپاز آبی آسمانی با وزن 11.96 قیراط که رنگ آن با روش پرتودهی رایج بهسازی شده بود هنگام عکاسی جهت قرار دادن در فروشگاه سنگ شناس، نمایی از حباب هایی کنار هم داشت. اگرچه مانند دیگر گوهرها ، ضریب شکست این گوهر قبل از قرار دادن در فروشگاه گرفته شده و اینکلوژنهای شاخص خود (که با لوپ هم پدیدار بودند) به راحتی پدیدار بود ولی این نما از اینکلوژنها شبیه حباب مرا کنجکاو و مشکوک کرد زیرا هر وقت حرف از حباب می آید کاسه ای زیر نیم کاسه است.توپاز با اینکلوژنهایی شبیه حباب در مرحله اول دوباره ضریب شکست گرفتم و همان 1.61 بود که نشان میداد ماهیت سنگ توپاز است. سپس آن را با لوپ بررسی ساده کردم، که متوجه شدم بله چندین حباب کنار همدیگر وجود دارد. تحت میکروسکوپ با زوم 20x آن را بررسی کردم.

اینکلوژنهای توپاز زیر زوم 20x شبیه حباب
اینکلوژنهای شبیه حباب توپاز زیر زوم 20x . عکس توسط حسن کرمی

همانطور که در تصویر بالا می بینید در لوپ 10 برابر و چه 20 برابر بازهم شبیه حباب هستند. اما حتی در نوع سنتتیک نیز بعید است چنین حباب هایی مشاهده شود و بهسازی خاصی در توپاز (به غیر از دابلت که تشخیص آن راحت است) نداریم که حباب بدین تعداد را نشان دهد. بنابراین برای بررسی بیشتر سنگ را تحت زوم 90x بررسی کردم.

اینکلوژنهای حباب مانند در توپاز تحت زوم 90x
اینکلوژنهای حباب مانند در توپاز تحت زوم 90x در واقع دارای شکل هندسی اکتاگونال هستند. عکس از حسن کرمی

همانطور که در تصویر بالا می بینید فقط در زوم خیلی بالا میشد شکل هندسی اکتاگونال (هشت ضلعی) آنها را دید. اینکه نگاتیوکریستال هستند یا کانی های معدنی با چنین ساختار بلوری نیازمند بررسی های هندسی دقیق تر از جهات مختلف و طیف سنجی رامان است. در زوم 160x توانستم عکس از جزییات این اینکلوژنها بگیرم:

اینکلوژنهای اکتاگونال در توپاز
اینکلوژنهای اکتاگونال در توپاز زوم 160x . عکس از حسن کرمی

بهرحال صرفا اینکه اینها حباب از آب درنیامدند نمیتوان نتیجه درباره طبیعی بودن گرفت. بنابراین چند نقطه دیگر سنگ را بررسی کردم و فینگرپرینت هایی (اثر انگشت) از نگاتیو کریستال ها نیز مشاهده میشد. چنین اینکلوژنهایی همراه اینکلوژن دوفازی، خطوط رشد و ستاره دنباله دار و غیره.. اغلب در توپاز ها رایج هستند.

اینکلوژن دوفازی در توپاز
اینکلوژن دوفازی در توپاز به همراه نگاتیوکریستال. عکس از حسن کرمی
خطوط رشد نیدلی در توپاز
اینکلوژنهای نیدل مانند در توپاز عکس از حسن کرمی
اینکلوژن ستاره دنباله دار در توپاز
اینکلوژن ستاره دنباله دار از شاخص های خاص توپاز که کانی میهمان به دلیل رشد توپاز به جهت رشد رانده شده و آثاری از ذرات شبیه ستاره دنباله دار باقی میگذارد . عکس از حسن کرمی

در نهایت نکته ای که دوست دارم با شما درمیان بگذارم این است که “هیچوقت نه از من یا دیگران، از روی عکس سوال نپرسید نظرتان چیست” این یک مثال مهم در این رابطه بود که حتی با لوپ چیزی که بنظر میرسید حباب باشند ، چیز دیگری از آب درآمد. همیشه به برای تعیین هویت سنگهایی که فکر می کنید ارزش دارند یا گران قیمت هستند، به آزمایشگاه معتبر گوهرشناسی مراجعه کنید.

3 دیدگاه برای “توپاز با اینکلوژنهایی که در نگاه اول حباب بنظر می آمدند

  1. اهورا گفته:

    خیلی عالی بود چون دقیقا همچین موضوعی برای من پیش آمد و متسفانه در ایران چند مکان که نشان دادم حتی با دادن هزینه هم فقط حرف خودشون میزدن و میگفتن حباب و بدل تا اینکه ناچارا خارج از ایران در همان مرحله اول فروخته شد و فرضیه حباب تمام شد

  2. amin گفته:

    مطلب جالبی بود استفاده کردن واقعا تشکر از وقتی که برای بررسی و ارائه اینگونه مطالب می گذارید 🙏

    • بهرام عبدلی گفته:

      سلام نظرتان کاملا بر پایه اصول یک gemologist واقعی قابل تقدیر است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *