با ظهور کهربا به عنوان یکی از محبوب ترین گوهرها در بازار جواهرات چین، به نظر می رسد کیفیت بدل ها نیز در حال ارتقا است. بسیاری از این شبهه کامپوزیت های متشکل از دو یا چند ماده مانند کهربا، کوپال، رزین مصنوعی و پلاستیک هستند که به عنوان یک قطعه تمام شده به هم متصل شده اند. برخی از کامپوزیت ها دارای قطعات تکه کهربای طبیعی هستند. تولیدکنندگان همچنین ممکن است اینکلوژنهای حشرات یا مارمولک ها را درون آنها قرار دهند . یک نمونه کهربای مرکب قابل توجه، آویز صیقلی (شکل 1)، اخیراً در آزمایشگاه مرکزی آموزش سنگهای قیمتی ملی (NGTC) در پکن شناسایی شد.
این نمونه هیچ صفحه اتصال واضحی را این دو ماده را از هم جدا کند، نشان نداد. در عوض به نظر می رسید که مخلوط متقاطعی از کهربا و رزین پلیمری وجود دارد. هسته کهربای طبیعی توسط یک پوسته بیرونی از رزین پلیمری پوشانده شده بود و حدود یک سوم از کهربای طبیعی هنوز در معرض دید قرار داشت. برخی از بخش های کوچک در معرض دید به اندازه کافی برای آزمایش و شناسایی درشت بودند. جالبترین جنبه نمونه، جفت اینکلوژن های حشره بود که یکی به طور طبیعی و دیگری مصنوعی قرار گرفته بودند (شکل 2).
نمونه دارای جلای مومی بود. نور منعکس شده خراش هایی را روی سطح نشان می داد که نشان دهنده سختی کم آن است. مشاهده مرز بین بخش رزین طبیعی و مصنوعی با استفاده از نور منعکس شده نسبتا آسان بود. برخلاف اکثر فصل اشتراک هایی که در چنین قطعاتی یافت میشوند، هیچ حباب هوا یا سایر ویژگیها در محل برخورد دو ماده طبیعی و مصنوعی وجود نداشت، فقط خطوط واضح وجود داشت. محققان همچنین مناطق کوچک دایره ای را با استفاده از نور عبوری و بازتابی مشاهده کردند. ثابت شد که این مقاطع کهربای طبیعی هستند، هم روی سطح و هم در داخل نمونه، که در طول ساختن، صیقلی شده و در معرض دید قرار گرفته اند. کل ساختار این نمونه تقاطع دو ماده بود که بهعنوان کهربای طبیعی و رزین پلیمری شناخته میشد.
در زیر میکروسکوپ با نور عبوری، بخشی از نمونه خطوط منحنی قهوهای مایل به قرمز را نشان داد. این خطوط جریان از کهربای طبیعی بودند. دو قسمت کامپوزیت به وضوح قابل مشاهده بود. قسمت بالایی از کهربای طبیعی با اینکلوژن حشره که به طور طبیعی آنجا گرفتار شده بود، تشکیل شده است. حشره مات و مقداری ناقص بود. حشره بزرگتر در قسمت پایین در شرایط بسیار بهتری بود، با میزان شفافیت اوپک و طرح کلی واضح تر. حبابهای هوا در اطراف حشره بزرگتر کرویتر و متمرکزتر بودند که معمولاً در کهربای طبیعی دیده نمیشود.
تحت نور UV، کامپوزیت فلورسانس غیر یکنواختی به امواج بلند و کوتاه UV داد. قسمت کهربای طبیعی فلورسانس آبی مایل به سفید را نشان داد، در حالی که رزین مصنوعی به رنگ سبز مایل به زرد فلورسنت شد.
برای تایید هویت دو ماده مختلف، طیف مادون قرمز آنها را تجزیه و تحلیل کردند (شکل 3). طیف A قلههای اصلی را در 1734.90 و 1160.99 نشان میدهد که نمونهای از کهربای منطقه بالتیک است. طیف B یک سری از قله ها را نشان می دهد. پس از مقایسه با طیف های کهربا، کوپال و برخی مواد مصنوعی دیگر، از طیف B برای شناسایی این نمونه به عنوان رزین پلیمری استفاده شد. این قطعه با ترکیب کهربای طبیعی و بدلی، همراه با حشرات طبیعی و مصنوعی، یک مطالعه شناسایی جالب ارائه کرد.
منبع:
GIA.edu: Gems & Gemology, Winter 2013, Vol. 49, No. 4