قدیمی‌ترین مورچه سرباز جهان در یک کهربای 35 میلیون ساله یافت شد

قدیمی‌ترین مورچه سرباز جهان در یک فسیل کهربای 35 میلیون ساله یافت شد
قدیمی ترین مورچه سرباز ثبت شده در یک کهربای بالتیک، موزه جانورشناسی تطبیقی، دانشگاه هاروارد؛ ©رئیس و اعضای کالج هاروارد ، اعتبار تصویر: Sosiak et al. 2022

در حالی که ممکن است فکر کنید که مورچه ها در سراسر جهان گسترده هستند، گونه های مورچه های سرباز به طور قابل توجهی در اروپا شناخته نشده اند. این شکارچیان حریص به دلیل علف خواری مشترک در گروه های عظیم که قادر به مصرف بیش از نیم میلیون طعمه در روز هستند، مشهورند.

به تازگی قدیمی ترین مورچه سرباز جهان در تکه ای از کهربای بالتیک 35 میلیون ساله شناسایی شده است. این کشف غیرمنتظره حاکی از آن است که حشرات کور و جنگجو – که اکنون در آفریقا و آمریکای جنوبی رایج هستند – زمانی در قاره اروپا پرسه می زدند.

کریستین سوسیاک از موسسه فناوری نیوجرسی می گوید:

«فکر نمی کردیم آنها در اروپا باشند. «در واقع پیدا کردن آنها در آنجا کاملاً ناشناخته است. و با این حال، ما این مورچه سرباز [اروپایی] را داریم، از تاریخ بسیار دور!»

سوسیاک در حال بررسی فسیل‌های مورچه‌های محبوس شده در کهربا بود که از دهه 1930 در دانشگاه هاروارد نگهداری می‌شدند. وی با نمونه‌ای مواجه شد که به نظر می‌رسید به اشتباه به عنوان عضوی از جنس رایج Platythyrea شناسایی شده بود.

او می‌گوید: «آن را زیر میکروسکوپ گذاشتم و اندکی فکر کردم، «صبر کنید، قطعاً این گونه‌ای نیست که با این نام برچسب‌گذاری شده است». “این چیزی کاملاً جدید است، چیزی واقعاً عجیب و جالب.”

سوسیاک و همکارانش با استفاده از عکاسی و سی تی اسکن میکروسکوپی، تصاویری با وضوح بالا و یک مدل سه بعدی از مورچه قهوه ای به خوبی حفظ شده ایجاد کردند. آنها متوجه شدند که برخلاف بسیاری از گونه های مورچه ها، این حشره فاقد چشم، آرواره های نوک تیز، یک قسمت کمر و یک غده بزرگ است که مایعات محافظ لازم برای زندگی در زیر زمین را ترشح می کند.

سوسیاک می‌گوید که یافته‌ها به یک مورچه سرباز اشاره می‌کند که ارتباط نزدیکی با گونه‌های موجود در آفریقا داشت. مانند مورچه‌های سرباز امروزی، مورچه‌های باستانی احتمالاً در گروه‌های مهاجم بزرگ با استفاده از دنباله های ترشحات فرومون شکار می‌کردند و زندگی خانه به دوش خود را با ساخت لانه‌های کوتاه‌مدت زیرزمینی سپری می‌کردند.

سوسیاک در مورد این مورچه فسیل شده می گوید:

«او احتمالاً گم شده است. او رد آثار مسیر ماده فرومون را از دست داد. او از آن منحرف شد و کمی زیاده روی کرد و در رزین درخت گیر کرد.»

قدیمی‌ترین مورچه سرباز جهان در یک فسیل کهربای 35 میلیون ساله یافت شد
بازسازی شکل مورچه از آزمایشگاه باردن NJIT. اعتبار تصویر: موزه جانورشناسی تطبیقی، دانشگاه هاروارد. ©رئیس و اعضای کالج هاروارد

از آنجایی که هویت واقعی این حشره بیش از 80 سال از دانشمندان دور مانده بود ، این تیم مورچه را Dissimulodorylus perseus نامگذاری کردند که بر اساس کلمه لاتین dissimulo – به معنای “نهفته” است و اشاره به قهرمان اساطیری یونانی پرسیوس ، که مدوسا را بدون اینکه بتواند به اون نگاه کند شکست داد، می باشد.

او می گوید این کشف نشان دهنده دومین فسیل تایید شده مورچه سرباز است. اولین آن متعلق به گونه ای به نام Neivamyrmex ectopus در کهربای 16 میلیون ساله جمهوری دومینیکن یافت شد. او می گوید، اگرچه غیرمنتظره بود، اما کشف مورچه سرباز بالتیک با توجه به اینکه اروپا در طول زندگی این حشره گرم تر و مرطوب تر بود، منطقی است.

سوسیاک می‌گوید: «مورچه‌های سرباز امروزه شکارچیان جالبی هستند و آن‌ها بخش جدایی‌ناپذیر اکوسیستم‌ها هستند و این واقعاً خوب است که بدانیم آنها حتی 35 میلیون سال پیش هنوز جزء جدایی ناپذیر اکوسیستم ها بودند.

منبع نوشته : 

Journal reference: Biology Letters, DOI: 10.1098/rsbl.2022.0398

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *