الماس 11.15 قیراطی ستاره صورتی ویلیامسون (Williamson Pink Star) با قیمت تقریبی 57.7 میلیون دلار (با احتساب حق پریمیوم خریدار) در ساتبیز هنگ کنگ فروخته شد. قیمت هر قیراط آن بیش از 5 میلیون دلار رکورد حراج قبلی را شکست. این دومین جواهر یا گوهر ارزشمندی (از نظر ارزش برای هر قیراط) است که تا به حال در یک حراج فروخته شده است.
در این حراجی که در جمعه ، 15 مهر 1400 به صورت زنده از ساتبیز (sothebys) برگزار شد، تقریباً 20 دقیقه دلهره آورطول کشید تا دومین الماس بزرگ فنسی صورتی پررنگ Vivid و پاکی IF (از درون بی عیب نقص) که تا به حال در حراجی ظاهر شده است فروخته شود. این گوهر که بر روی پایه انگشتر از جنس طلای 18 عیار سوار و با الماس های سفید زوزنقه ای شکل و تراش برلیانی مزین شده بود، به یک مجموعه دار در بوکا راتون فلوریدا فروخته شد و به ستاره صورتی روزنبرگ ویلیامسون تغییر نام داد.
نحوه حراجی الماس صورتی 11.15 قیراطی
چندین نفر در مرکز همایش و نمایشگاه هنگ کنگ که حراج برگزار شد و تلفنی برای خرید الماس شرکت داشتند. ایان مکگینلی، مناقصه را با قیمت 18 میلیون دلار آغاز کرد و به آرامی به 21 میلیون دلار افزایش یافت. توقف های طولانی تر در پیشنهادات از 25 میلیون دلار شروع شد. مناقصه به یک نفر در اتاق و دو مناقصه تلفنی کاهش یافت. مناقصه به آرامی و با افزایش 6 میلیون دلار ادامه یافت تا اینکه به 38 میلیون دلار رسید و به دنبال آن کف زدن حضار را درپی داشت.
اما همچنان مناقصه بین سه شرکت کننده ادامه داشت. هنگامی که پیشنهادات به قیمت چکشی خیره کننده 50 میلیون دلار برای پیشنهاد دهنده اتاق رسید، حراج با تشویق بسته شد. قیمت نهایی شامل حق پریمیوم خریداران است. رکورد قبلی قیمت هر قیراط حراج برای الماس فنسی صورتی برای میراث صورتی وینستون (Winston Pink Legacy) 18.96 قیراطی بود که در سال 2018 با قیمت 2656909 دلار فروخته شد.
نامگذاری الماس ستاره صورتی ویلیامسون (Williamson Pink Star Diamond)
نام این الماس برگرفته از معدن ویلیامسون در تانزانیا است که در آنجا کشف شد. به گفته خانه حراج، این یکی از قدیمیترین معادن الماس فعال در جهان است که به دلیل تولید الماسهای صورتی آدامسی معروف است. یکی از شناختهشدهترین الماسهای این معدن، الماس صورتی ویلیامسون 23.6 قیراطی است که توسط کارتیه به یک سنجاق سینه سوار شده و متعلق به ملکه الیزابت دوم است.
ستاره صورتی ویلیامسون از یک راف الماس 32.32 قیراطی توسط کمپانی دیاکور Diacore، کمپانی تراش الماس که در ساخت الماس های کمیاب و استثنایی رنگ های فنسی تخصص دارد، برش خورده است. این شرکت راف این گوهر را در اواخر سال 2021 به قیمت 13.8 میلیون دلار خریداری کرد. یو (Wenhao Yu)، ریس بخش جواهرات و ساعت آسیا میگوید ساخت الماس به اندازه کشف آن مهم است و دیاکور یکی از معدود شرکتهایی در جهان است که قادر به تراش و صیقل دادن چنین گوهر مهمی است.
ونهاو یو میگوید:
یافتن این نوع الماس که میلیونها سال در زیر زمین شکل گرفته است، خوش شانسی است و برای تبدیل آن به سنگی زیبا با بسیاری از ویژگیهای استثنایی، هنر و خلاقیت زیادی لازم است.
بزرگترین الماس صورتی رنگی و فانتزی که تا به حال در حراجی عرضه شده است، ستاره صورتی CTF با وزن 59.60 قیراط است که در سال 2017 توسط Sotheby’s هنگ کنگ به قیمت 71.2 میلیون دلار فروخته شد که یک رکورد جهانی برای هر جواهر یا گوهر فروخته شده در حراجی است. دومین آن همین الماس ستاره صورتی ویلیامسون است.
دلیل قیمت بالای این الماس صورتی چیست؟
همانطور که صورتی در طبیعت کمیاب است، الماس صورتی هنوز هم نادرتر است. معدن آرگیل در استرالیا، قبل از اینکه در سال 2020 پس از اتمام ذخایر الماس با کیفیت گوهری تعطیل شود، بیش از 90 درصد از الماس های صورتی جهان را تولید می کرد. عدم وجود الماس صورتی در این معدن باعث میشود که الماسهای صورتی باکیفیت و درشت کمیابتر باشند.
از تمام الماس های ارائه شده به GIA، کمتر از 3٪ به عنوان الماس های رنگی طبقه بندی می شوند و کمتر از 5٪ از آنها عمدتا صورتی در نظر گرفته می شوند. بنابراین بیشتر الماسهای صورتی در محدوده صورتی کمرنگ تا صورتی فنسی قرار میگیرند و تنها تعداد کمی از آنها دارای یک رنگ رو به بالای اشباع قوی هستند که میتوان آن را صورتی فنسی زنده Vivid Color توصیف کرد که البته آنها اغلب در اندازه کوچک هستند.
به همین دلیل، یک الماس صورتی فنسی vivid با وزن بیش از 10 قیراط بسیار نادر است. به عنوان مثال، در سال 2018، GIA نمونه ای از 1000 الماس صورتی را از پایگاه داده الماس های رنگی خود که بین سال های 2008 تا 2016 درجه بندی شده بودند، انتخاب کرد و متوجه شد که 83 درصد آنها کمتر از 1 قیراط وزن دارند.
علت دقیق رنگ در الماس های صورتی هنوز به طور کامل از نظر علمی شناخته نشده است. هیچ مدرکی مبنی بر اینکه این رنگ به دلیل یک عنصر کممقدار خاص است، مانند نیتروژن در الماس زرد یا بور در الماس آبی وجود ندارد. بررسی های اولیه نشان می دهد که منگنز ممکن است عامل رنگ صورتی باشد، اما پس از بررسی بیشتر، این امر رد شد. بهترین توضیحی که امروزه وجود دارد این است که عامل رنگ صورتی در الماس در نتیجه نقص/تنش در سطح اتمی است.