حرارت دهی یاقوت جهت افزایش شفافیت
به این تصویر دقت کنید. این تصویر روتایل های silk را در کریستال کروندوم نشان می دهد. روتایل های ابریشم از جنس اکسید تیتانیوم هستند که تجمع بیش از حد آنها باعث کاهش کیفیت و شفافیت در کریستال می شود، گاهی حتی رنگ کریستال را تغییر می دهد. برای کاهش اثر نامطلوب این روتایل ها از فرآیند بهسازی یاقوت به روش حرارت دهی استفاده می شود. حرارت دهی برای همه رنگ های کروندوم قابل اجراست. روش های حرارت دهی هم بسیار متفاوتند، یکی از جدید ترین روش ها ی حرارت دهی استفاده از امواج مایکروویو است. این امواج بسیار قدرتمند تر، از امواج مایکروویو مورد استفاده در دستگاه های خانگی هستند. بنابر این دستگاه های خانگی را امتحان نکنید.
کروندوم می تواند دمای بسیار بالا را تحمل کند. نقطه ذوب کروندوم ۲۲۰۰ درجه سانتی گراد است. درحالی که روتایلی های ابریشمی در ۱۸۰۰ درجه ذوب می شوند. بنابراین با یک حرارت دهی نه چندان پیچیده که به روش سنتی و روش کوره های القایی و امواج مایکروویو انجام می شود می توان به راحتی کریستال ها را بهبود بخشید.
روتایل های سیلک یا ابریشم در دمای ۱۷۰۰ درجه با فرآیند حرارت دهی تجزیه می شود. برای روند حرارت دهی سنگهای قیمتی به روش سنتی از عایق های حرارتی استفاده کنید: مثل خاکستر یا کائولن یا خاک نسوز یا خاک رس پخته شده دما باید آرام آرام بالا برده شود و آرام آرام خنک گردد.
بهسازی یاقوت به روش حرارت دهی جهت افزایش کیفیت رنگ
برای استحصال رنگ زرد دمای ۱۶۰۰ تا ۱۸۰۰ درجه به کروندوم القا می شود، مدت حرارت دهی ۲ ساعت کافی خواهد بود. برای رنگ قرمز حرارت دهی ۴۰۰ الی ۱۷۰۰ درجه لازم است (برای بهبود رنگ و نه استحصال رنگ قرمز). برای دمای ۴۰۰ درجه، مدت زمان ۷۲ ساعت و برای دمای ۱۷۰۰ درجه، به مدت ۴ ساعت حرارت دهی لازم است. برای تیره کردن رنگ آبی ۶ ساعت حرارت دهی و دمای ۱۸۰۰ درجه لازم است و برای کمرنگ شدن بلور، ۲۰ ساعت حرارت دهی در دمای ۱۸۰۰ درجه لازم است.
برای بهبود یاقوت ها یا کروندم های استار هم دمای ۱۲۰۰ تا ۱۶۰۰ درجه لازم است، مدت زمان دو ساعت برای یاقوت های استار کافی خواهد بود. دمای بالای ۱۷۰۰ درجه به کلی باعث نابودی پدیده ی استار در یاقوت خواهد شد، چون همانطور که گفتیم روتایل های سوزنی در این دما تجزیه می شوند. (بنابراین دما را بین ۱۲۰۰ تا ۱۶۰۰ درجه حفظ کنید).
یک نکته ی دیگر لازم است یاد آوری شود و آن اینکه: در فرآیند حرارت دهی از هیچ ماده ی شیمیایی استفاده نمی شود و رنگ های مختلف با دما های مختلف ایجاد می شوند.