چگونگی بهسازی یاقوت به روش حرارت دهی و افزایش کیفیت آنها

حرارت دهی یاقوت جهت افزایش شفافیت

به این تصویر دقت کنید. این تصویر روتایل های silk را در کریستال کروندوم نشان می دهد. روتایل های ابریشم از جنس اکسید تیتانیوم هستند که تجمع بیش از حد آنها باعث کاهش کیفیت و شفافیت در کریستال می شود، گاهی حتی رنگ کریستال را تغییر می دهد. برای کاهش اثر نامطلوب این روتایل ها از فرآیند بهسازی یاقوت به روش حرارت دهی استفاده می شود. حرارت دهی برای همه رنگ های کروندوم قابل اجراست. روش های حرارت دهی هم بسیار متفاوتند، یکی از جدید ترین روش ها ی حرارت دهی استفاده از امواج مایکروویو است. این امواج بسیار قدرتمند تر، از امواج مایکروویو مورد استفاده در دستگاه های خانگی هستند. بنابر این دستگاه های خانگی را امتحان نکنید.

بهسازی یاقوت سرخ با حرارت دهی
تصاویر قبل و بعد از بهسازی حرارتی در یاقوت سرخ و تاثیر آن در محو شدن سوزن های روتیل

کروندوم می تواند دمای بسیار بالا را تحمل کند. نقطه ذوب کروندوم ۲۲۰۰ درجه سانتی گراد است. درحالی که روتایلی های ابریشمی در ۱۸۰۰ درجه ذوب می شوند. بنابراین با یک حرارت دهی نه چندان پیچیده که به روش سنتی و روش کوره های القایی و امواج مایکروویو انجام می شود می توان به راحتی کریستال ها را بهبود بخشید.

کوره های قدیمی و جدید جهت بهسازی سنگهای قیمتی
تصویر سمت راست: حرارت دهی یاقوت به سبک سنتی که هنوز هم استفاده میشود. محل کامبوج
تصویر سمت چپ: کوره های مدرن و الکتریکی برای حرارت دهی کنترل شده با دمای بالا به سنگهای قیمتی

روتایل های سیلک یا ابریشم در دمای ۱۷۰۰ درجه با فرآیند حرارت دهی تجزیه می شود. برای روند حرارت دهی سنگهای قیمتی به روش سنتی از عایق های حرارتی استفاده کنید: مثل خاکستر یا کائولن یا خاک نسوز یا خاک رس پخته شده دما باید آرام آرام بالا برده شود و آرام آرام خنک گردد.

بهسازی یاقوت به روش حرارت دهی جهت افزایش کیفیت رنگ

یاقوت های بهسازی شده قبل و بعد از حرارت دهی
یاقوت های بهسازی شده قبل و بعد از حرارت دهی

برای استحصال رنگ زرد دمای ۱۶۰۰ تا ۱۸۰۰ درجه به کروندوم القا می شود، مدت حرارت دهی ۲ ساعت کافی خواهد بود. برای رنگ قرمز حرارت دهی ۴۰۰ الی ۱۷۰۰ درجه لازم است (برای بهبود رنگ و نه استحصال رنگ قرمز). برای دمای ۴۰۰ درجه، مدت زمان ۷۲ ساعت و برای دمای ۱۷۰۰ درجه، به مدت ۴ ساعت حرارت دهی لازم است. برای تیره کردن رنگ آبی ۶ ساعت حرارت دهی و دمای ۱۸۰۰ درجه لازم است و برای کمرنگ شدن بلور، ۲۰ ساعت حرارت دهی در دمای ۱۸۰۰ درجه لازم است.

بهسازی یاقوت به روش حرارت دهی

حرارت دهی یاقوت و افزایش کیفیت رنگ آنها برای بهبود یاقوت ها یا کروندم های استار هم دمای ۱۲۰۰ تا ۱۶۰۰ درجه لازم است، مدت زمان دو ساعت برای یاقوت های استار کافی خواهد بود. دمای بالای ۱۷۰۰ درجه به کلی باعث نابودی پدیده ی استار در یاقوت خواهد شد، چون همانطور که گفتیم روتایل های سوزنی در این دما تجزیه می شوند. (بنابراین دما را بین ۱۲۰۰ تا ۱۶۰۰ درجه حفظ کنید).

طیف رنگی گسترده یاقوت های هیت شده
طیف رنگی گسترده یاقوت های هیت شده

یک نکته ی دیگر لازم است یاد آوری شود و آن اینکه: در فرآیند حرارت دهی از هیچ ماده ی شیمیایی استفاده نمی شود و رنگ های مختلف با دما های مختلف ایجاد می شوند.

30 دیدگاه برای “چگونگی بهسازی یاقوت به روش حرارت دهی و افزایش کیفیت آنها

  1. علیرضا محمدی گفته:

    با درود استاد کرمی یک سوال درباره تست اصل بودن یاقوت داشتم اینکه آیا حرارت دادن به یاقوت برای همه یاقوت های دنیا هست یا ياقوته خاصیه چون من به چشم دیدم که اگر ياقوت اصل باشه طی حرارت کمی باید سفید بشه و هیچیش نشه بعد کمی میگذره و دوباره رنگش بر میگرده اگرهم اصل نباشه که طی حرارت سیاه و نابود میشه آیا این رو کاملا تایید میکنید چون من به چشم دیدم عیناً…. ممنون از وجودتون استاد

    • حسن کرمی گفته:

      سلام وقتی میگیم حرارت دهی یعنی در دمای استاندارد و غیر مستقیم و تناوبی. اینطور نیست که در هر دمایی تغییر رنگ یا پاکی حتما ببینیم. چنین چیزی که سیاه و نابود بشه اصل نیست اساسا بی معنیست و چنین تست اشتباهی رو هرگز نباید انجام داد.

  2. مرتضي گفته:

    سلام؛ به نظرتون ياقوت زرد آنهيت آفريقا بهتره يا ياقوت سريلانكا كه با بريليوم بهسازي شده؟

    • حسن کرمی گفته:

      سلام سوالتون اشتباست. هر گوهری سوا از منشأش فاکتورهای ارزش گذاری ای داره. بدیهیه در کیفیت یکسان اونی. که آنهیت هست ارزش خیلی بالاتری نسبت به یک بهسازی شده با بریلیوم داره. حالا میخواد سریلانکا باشه میخواد برمه.

  3. امیرحسین گفته:

    سلام من یه یاقوت شناسنامه دار دارم که توی شناسنامه به طبیعی بودن آن و البته بهسازی شدن اون اشاره شده این چقدر باعث افت قیمت میشه ؟وزن یاقوت حدود 10 گرم

      • مرتضی گفته:

        سلام استاد من یاقوت رو حرارت گذاشتم دقیقا بعد اینک در آب قرار دادم دو نیمه شدو درونش هم بطور منظم شکلی شبیه به لانه زنبور توپر تو هست فقط شک داشتم اصله یانه این کارو کردم این یعنی چی رنگش تغییر نکر باحرارت اجاق گاز

        • حسن کرمی گفته:

          شما صرفا به گوهر شوک وارد کردید. هر گوهری باشه میشکنه اینجوری. قرار نیست هر یاقوتی با حرارت دهی تغییر رنگ داشته باشه.

  4. حمید گفته:

    سلام، تعدادی گارنت دمانتویید دارم که شفاف نیستند، آیا با هیت کردن شفاف خواهند شد؟

    • حسن کرمی گفته:

      درود، خیر.. این مورد البته نیازمند آزمایش و حدس و خطاست ولی من بیشتر در مورد بهبود رنگ شنیده بودم که اونم اطلاعات درستی در دسترس نیست.

  5. سعید پرویزی گفته:

    سلام وقت بخیر
    خوبید استاد
    یک سوال داشتم آیا حرارت باعث حباب‌های ریز میشه یا نه و یا خود سنگ یاقوت دارای حباب ریز هست که حباب گاز هست

  6. امیر گفته:

    سلام جناب کرمی من یه یاقوت زرد دارم تقریبا ۳۰ قیراط چجوری اصالتش رو مشخص کنم با تشکر

  7. حمید گفته:

    سلام من یاقوت به رنگ صورتی دارم جای دور هستم چقدر حرارت بدهم که پخته بشه؟؟

    • حسن کرمی گفته:

      سلام خودتون اینکار رو انجام ندید. اساسا باید مشخص بشه سنگ شما با حرارت دهی بهبود پیدا می کنه یا خیر. بعد از بهساز کار بخواین فلان دما بهش بده.

  8. ح جعفری گفته:

    سلام ممنون از راهنماییتون خواستم ببینم من چند عدد یاقوت کبود دارم می توانید برایم شفافش کنید یا خیر؟ یا دستگاهی در ایران وجود دارد که انجام بده؟ ممنون

    • حسن کرمی گفته:

      سلام در ایران کسی که در زمینه بهسازی سافایرها فعال باشه نمیشناسم. اینطور هم نیست که هر یاقوتی با بهسازی شفاف بشه. بسته به نوع ناخالصی داخلش داره

  9. ولی زاده گفته:

    سلام. یک قطعه سنگ راف یاقوت قرمز برمه دارم که نیمه شفاف متمایل به کدر هست. آیا با حرارت دهی شفاف می شود؟

    • حسن کرمی گفته:

      سلام بستگی داره این کدری از چه نوع اینکلوژنهایی باشه. در کل حرارت دهی یاقوت کار یک بهساز کار ماهر هست، خودتون انجام ندید.

      • قاسم مهدوی گفته:

        سلام وقتتون بخیر جناب اگه ما بخوایم سنگ کریستال و باحرارت سفید برفیش کنیم باید چکار کنیم

  10. علی گفته:

    سلام
    من چندتا سنگ صورتی کم رنگ دارم که بعد از این که کمی حرارت دید رنگش تغییر کرد و آبی ارغوانی شد بعداز ۲ روز به رنگ قبلی خودشون برگشتن
    میخواستم بدونم اسم این سنگ ها چیه و ایا این سنگ ها ارزشی دارن ؟

  11. سعید شیخی گفته:

    سلام
    من یک راف یاقوت برمه دارم ، که رنگش رو به قرمز قهوه ای میخوره .
    بعد از حرارت دهی رنگش قرمز خالص میشه و ارزشش بیشتر میشه ؟؟

    • حسن کرمی گفته:

      سلام. اینکار باید دقیق و حساب شده باشه. ولی به طور کلی قرمز مایل به قهوه ای رنگ ارزشمندی نیست و قرمز خالص مشخصا باعث بهبود و افزایش قیمتش میشه.

  12. مسلم زنگنه گفته:

    سلام آیا خواص خود را از دست میدهد وقتی بهسازی میشود یاقوت

    • حسن کرمی گفته:

      ببینید فرمول شیمیایی اون همونه. منتهی مثلا حرارت دهی ناخالصی ها رو ذوب میکنه. یا اینکه نفوذ شیشه در داخل یاقوت جهت افزایش کیفیت اون، صرفا همراه این جنس یاقوت سرخ میشه…

  13. علی گفته:

    سلام مادرم چند تا انگشتر داره ازقدیم .یکیشون راوقتی داخل آب قرارمیدی رنگ آب تعغیرمیکند .چه نوع سنگ است ممنون راهنمای کنید

    • حسن کرمی گفته:

      سلام، باید آنالیز بشه. ولی همچین سنگی ارزش گوهری قطعا نداره چون ناپایدار هست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *