کانی ولفنیت (Wulfenite) و معادن آن در ایران

 
ولفنیت چیست؟
بلور ولفنیت بسیار زیبا از معدن چاه خربزه – منطقه انارک استان اصفهان – ایران. عکس از اینستاگرام @lv.mineral.photography

وُلفنیت (Wulfenite) یک کانی مولیبدات سرب با فرمول PbMoO4 است که برای اولین بار در سال 1845 در بدبلایبرگ ایالت کِرنتِن ، اتریش توصیف شد. این نام به افتخار فرانتس خاویر فون وولفن (1728-1805)، کانی شناس اتریشی نامگذاری شده است. قطعات کلکسیونی با بلورهای درشت خوش فرم ولفنیت خوش رنگ می توانند قیمت هایی بالا تا چند صد دلار نیز داشته باشند.

این کانی که گاهی با املای نادرست ولفونیت ذکر می شود، اغلب به صورت بلورهای نازک لوحی شکل با رنگ نارنجی-قرمز روشن تا زرد-نارنجی، گاهی اوقات قهوه ای، دیده می شود، اگرچه رنگ می تواند بسیار متغیر باشد. در شکل زرد آن گاهی اوقات “کانسنگ سرب زرد” نامیده می شود. در دستگاه بلوری چهارگوشه متبلور می شود و اغلب به صورت بلورهای ضخیم کوتاه، هرمی یا لوحی شکل دیده می شود. همچنین به صورت توده های خاکی و دانه ای رخ می دهد.

جدول مشخصات ولفونیت
ترکیب شیمیایی PbMoO4
سیستم بلوری تتراگونال
رنگ زرد نارنجی، زرد، زرد عسلی، قرمز مایل به نارنجی، به ندرت بی رنگ، خاکستری، قهوه ای، سبز زیتونی و حتی سیاه.
شفافیت شفاف تا مات
رخ در {011}، مشخص؛ در {001}، {013}، نامشخص
شکستگی نامنظم تا صدفی
جلا آدامانتین – رزینی
ضریب شکست نور 2.280 – 2.405
اختلاف شکست مضاعف 0.120 to 0.122
سختی موس 3
وزن مخصوص 6.50 – 7.00
فلورسانس خنثی تا مایل به ارغوانی ضعیف

ولفنیت در چه مناطقی تشکیل می شود؟

ولفنیت همراه میمتیت کروی شکل
ولفنیت همراه میمتیت کروی شکل – عرض بلورها 2.5 سانتیمتر

این کانی در بسیاری از مناطق یافت می شود ، بخصوص مناطقی که با سنگ معدن سرب به عنوان یک ماده معدنی ثانویه مرتبط با ناحیه اکسید شده رسوبات سرب همراه است. همچنین یک سنگ معدن ثانویه مولیبدن است و توسط کلکسیونرها جستجو می شود. 

ولفنیت به عنوان یک کانی ثانویه در ذخایر سرب هیدروترمال اکسید شده وجود دارد. با سروزیت، آنگلزیت، اسمیتسونیت، همی‌مورفیت، وانادینیت، پیرومورفیت، میمتیت، دسکلویزیت، پلاتنریت و اکسیدهای مختلف آهن و منگنز رخ می‌دهد. در شرایط منحصر به فرد، ممکن است از گاز فومارول آتشفشانی در دمای 400 تا 550 درجه سانتی گراد رسوب کند. مولیبدن ممکن است توسط کانی‌های اولیه حاوی مولیبدن مانند مولیبدنیت تامین شود، اما در بسیاری از موارد، که مولیبدن اولیه به مقدار کافی وجود ندارد، کانی‌سازی ممکن است با سنگ شویی گسترده سنگ‌های دیواری میزبان تامین شود.

معادن ولفنیت در ایران و جهان

ولفنیت استان یزد
بلورهای ولفنیت روی کلسیت برفی – احمد آباد یزد . عکس از مجيد شاه حسينی زمين شناس و مجموعه دار

در منطقه بهاباد یزد ، معادن سرب و روی زیادی وجود دارد مانند آب حیدر، تاج کوه، احمد آباد که البته برخی از آنها در حال حاضر متروکه می باشند. کانی سازی در این معادن به صورت همی‌مورفیت ، اسمیت‌زونیت ، سروزیت بوده و کانی های سولفیدی مانند گالن و اسفالریت کمتر مشاهده می شود. در این معادن گاهی می توان کانی ولفنیت را مشاهده کرد. همچنین در معدن چاه‌درویش نیز ولفنیت قابل مشاهده است. ولفنیت های این منطقه بیشتر به رنگ نارنجی و زرد می باشند.

ولفنیت استان یزد
ولفنیت نارنجی مایل به قرمز همراه کلسیت برفی – معدن احمد آباد-استان یزد . عکس از مجيد شاه حسينی زمين شناس و مجموعه دار

در منطقه انارک استان اصفهان نیز معادن صسرب و روی و پلی متال زیادی وجود دارد. معدن سرب و روی نخلک در 55 کیلومتری شمال خاوری انارک کانی های ثانویه ولفنیت و وانادینیت در همبافتی کانی سروزیت یافت می شود.

ولفنیت ایران اصفهان انارک
کانی زیبای ایرانی، ولفنیت یا ولفنایت، مینیاتوری، از کانی های معدن چاه خربزه شهر انارک در استان اصفهان، با رنگ دلنشین نارنجی قرمز بر بستر پیرومورفیت که به رنگ‌ سبز دیده می شود. عکس از محمد حسامیان.

 در معدن متروکه چاه خربزه واقع در 30 کیلومتری شمال خاوری انارک که در مسیر چوپانان به انارک واقع شده است ، می توان کانی ولفونیت را در در تونل های قدیمی استخراجی آن یافت. در معدن چاه ملیله در فاصله 25 کیلومتری شمال انارک (استان اصفهان) نیز کانی ولفنیت یافت می شود.

ولفنیت بر بستر کوارتز از چاه میله انارک
ولفنیت بر بستر کوارتز از چاه میله انارک . عکس از مجيد شاه حسينی زمين شناس و مجموعه دار

ولفنیت و پیرومورفیت

ولفنیت و پیرومورفیت
ولفنیت و پیرومورفیت – انارک – 2 در 3 سانتیمتر تصاویر از اینستاگرام babak.minerals

یکی از مکان های مورد توجه برای ولفنیت، معدن “ابر قرمز” در آریزونا است. کریستال ها به رنگ قرمز تیره هستند و معمولاً بسیار خوش فرم هستند. ولفنیت به عنوان کانی رسمی ایالت آریزونا در سال 2017 تأیید شد. منطقه Los Lamentos در مکزیک بلورهای نارنجی بسیار ضخیم جدولی شکل را تولید کرد.

ولفونیت نارنجی
بلورهای ولفنیت نارنجی-قرمز زیبا از معدن Red Cloud یا ابر قرمز- کلرادو ایالات متحده آمریکا

محل دیگر کوه پکا در اسلوونی است. کریستال ها زرد رنگ هستند و اغلب به صورت هرم و دو هرم به خوبی توسعه یافته هستند. در سال 1997، بلور ولفنیت توسط پست اسلوونی بر روی تمبری به تصویر کشیده شد. مناطق کمتر شناخته شده ولفنیت عبارتند از: تونل شرمن، گنبد سنت پیتر، مناطق معدنی تینکاپ-تومیچی-مونکارچ، معدن پراید آمریکا و معدن باندورا در کلرادو. بلورهای کوچک نیز در Bulwell و Kirkby-in-Ashfield، انگلستان رخ می دهد. ولفنیت یافت شده در این ناحیه از نظر خواص (توالی پاراژنتیک، مقدار کم نقره و آنتیموان گالن ها و عدم وجود پیرومورفیت) به ولفنیت های آلپ شباهت دارد و ممکن است از نظر منشأ مشابه باشد.

سنتتیک

ولفنیت به صورت مصنوعی از طریق گندلهسازی مولیبدیت با سروزیت و همچنین مولیبدیت با اکسید سرب تشکیل می شود. معمولا بلورهای ساخته شده رنگ زرد کمرنگ دارند. همچنین آنها از روش های کششی (Czochralski) و فلاکس سنتز می شوند. در حالی که این مواد مصنوعی مصارف صنعتی دارند، به‌عنوان کریستال‌های جذاب و حتی قطعات وجه دار نیز ظاهر شده‌اند. هیچ بهسازی یا بهبود شناخته شده ای برای ولفنیت وجود ندارد.

عامل رنگ در ولفنیت

بلورهای زرد ولفونیت
بلورهای زرد ولفونیت

ولفنیت خالص بی رنگ است، اما اکثر نمونه ها رنگ هایی از زرد مایل به کِرم تا قرمز تند را نشان می دهند. برخی از نمونه ها حتی رنگ های آبی، قهوه ای و مشکی را نشان می دهند. رنگ زرد و قرمز ولفنیت ها به دلیل وجود عنصر کم مقدار کروم است. برخی دیگر می گویند. مطالعات جدید نشان می دهد رنگ آمیزی تند در ولفنیت از ناخالصی های خارجی است.

آیا ولفنیت به عنوان سنگ جواهری مناسب است؟

با توجه به سختی پایین آن، ولفنیت گوهری مناسب استفاده در جواهرات نمی باشد. همچنین اگرچه بسیاری از مناطق در سراسر جهان ولفنیت تولید می کنند، با این حال مواد قابل تراش بسیار نادر هستند. تک بلورها معمولاً ساختار جدولی دارند. در نتیجه، آنها اغلب نازک هستند و نمی توانند قطعه ای مناسب برای تراش باشند.
اگر یک گوهر تراش قطعه مناسبی را بدست آورد، چالش های بیشتری در انتظار او است. این نگین های زیبا دارای سختی بسیار کم (2.5 تا 3) با حساسیت به گرما و لرزش هستند. بنابراین معمولا ولفنیت ها را در کلکسیون های معدنی پیدا خواهید کرد تا در مجموعه های جواهرات.

ولفنیت های قرمز تراش خورده بیش از یک قیراط و نمونه های زرد یا نارنجی بیش از دو قیراط بسیار کمیاب هستند. تنها بلورهای درشت از تسومب، نامیبیا هستند که کریستال‌هایی در عرض چند اینچ تولید کرده‌اند. درنتیجه نگین های تراش خورده ای بالای 50 قیراط از آنها بدست آمده است.

1 دیدگاه برای “کانی ولفنیت (Wulfenite) و معادن آن در ایران

  1. موقری گفته:

    بسیار مطالب و محتوای خوبی در خصوص کانی ولفنیت بود توضیحات کامل از محل تشکیل ولفنیت و معادن ایران و جهان .
    سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *