بهسازی سنگ فیروزه با استفاده از روغن و موم و تغییر رنگ آن

روش بهسازی به روش اویلینگ و وکسینگ (waxing and oiling in turquoise)

سنگ فیروزه بهسازی شده با روغن زیتونحتما برای شما هم پیش آمده که با در دست گرفتن قطعه ای فیروزه در دست خود بعد از مدتی احساس تغییر رنگ این گوهر سنگ بسیار زیبا را کرده اید. فیروزه در مواجهه با چربی بدن تغییر رنگ میدهد و به سبزی میگراید. علت این تغییر رنگ ساختار روغن ها است. روغن ها گروه خاصی از لیپید ها و تشکیل یافته از گلیسیرول و عامل فسفات هستند. همین ترکیب خاص باعث می شود که با ساختار فیروزه واکنش دهد و رنگ آن را تغییر دهد.

روش بهسازی بهسازی فیروزه با روغن و موم برای تمامی گوهر سنگ هایی که تخلخل بسیاری دارند قابلیت انجام دارد. در گذشته های دور این روش توسط ایرانیان و مصریان باستان برای تغییر رنگ فیروزه مورد استفاده قرار میگرفت. برای اینکار از انواع روغن های گیاهی نظیر روغن زیتون استفاده میشد که هنوز هم البته برای این نوع بهسازی کاربرد دارد.

سنگ فیروزه بهسازی شده با روغن زیتوناگر از این روش برای تغییر رنگ فیروزه استفاده شده این بهسازی باید با مرحله ی تثبیت باشد و یک لایه محافظ رزین یا دیگر مواد محافظ استفاده شود که بدین منظور میتوانید به مقاله بهسازی سنگ فیروزه به روش تثبیت (stabilization turquoise) مراجعه کنید.
تذکر: خروج روغن اضافی باید قبل از تثبیت انجام بشود زیرا رزین را کنار زده و حتی ممکنه لایه رزین پوسته کنه.

واکس فیروزه

استفاده از یک موم طبیعی یا شیمیایی میتواند بسیار اثر بخش باشد، بطور مثال موم هایی که در جلا بخشی چوب مورد استفاده قرار میگیرند موارد مناسبی برای این نوع بهسازی هستن. گرچه موم مخصوص این نوع بهسازی هم وجود دارد که در تصویر بالا مشاهده مینمایید.

معایب روش بهسازی بهسازی فیروزه با روغن و موم چیست؟

ولی این روش دارای نقایصی هم است. اینکه به فیروزه رنگ میبخشد یک تاثیر مطلوب است ولی تغییر رنگ آن به طیف سبز نامطلوب است. دیگر نقص این روش ناپایداری آن است. اگر فیروزه ای که با این روش تغییر رنگ یافته در معرض نور شدید آفتاب قرار بگیرد جلای خود را از دست خواهد داد و به تیرگی می گراید. در برخی موارد باعث بروز اسکارپ ها که لکه های سفید رنگی هستند می شود.

فیروزه بهسازی شده با واکس

یکی دیگر از موارد نقص این روش بهسازی عامل سست کنندگی فیروزه هست که باز هم لازم است فیروزه تغییر رنگ یافته با روش پشت گذاری فیروزه که توضیح دادیم مستحکم تر شود. روش وکسینگ هم دقیقا شبیه اویلینگ میباشد و دارای همان خواص و معایب است.

سوالات متداول درباره بهسازی بهسازی فیروزه با روغن و موم

  • سوال: رزین در اثر نور پس از مدتی تغییر رنگ داده و زرد می شود، این امر باعث خرابی نگین نمی شود؟ 
    پاسخ: اگر نگین فیروزه خوب پولیش بخورد برای رزین اتفاقی برایش نمی افتد ولی روغن در هر حال تغییر رنگ را دارد.
  • سوال: پس از بهسازی میتوان روغن اضافی پس زده توسط سنگ فیروزه را خارج کرد؟ 
    جواب: بله با کاغذ های جاذب میتوانید روغن اضافی سنگ فیروزه طبیعی را خارج کنید.

10 دیدگاه برای “بهسازی سنگ فیروزه با استفاده از روغن و موم و تغییر رنگ آن

  1. مدیار گفته:

    درود وقت بخیر.حدود یک دهه قبل پیش از اینکه به سربازی اجباری اعزام بشوم ،رفیقی انگشتر فیروزه عجمی آبی خالصی بمن هدیه دادن ولی یادم نمیاد توصیه ای بمن کرده باشن،دوران آموزشی روزی مسول شستشوی ظرفهای گروهانم شدم و به کل یادم رفت از دستم خارجش کنم و یک طرف سنگ چرب شد و تو اون فضا هیچ کاری نمیتونسم بکنم،بعد از دوماه برگشتم خونه و گذاشتمش توی کتابخونه و دیگه ندیدمش تا اینکه دیشب بعد از ۱۳ سال پیدا شد و فک میکنم رنگش کلن برگشته؛(متوجه شدم راه هایی هست ولی آیا این مقدار طولانی از گذشت آسیب وارده قابل جبرانه یا چی؟پیشاپیش ممنون از وقت و راهنمایی تون.سپاس

  2. عزیزرحمان غولامی گفته:

    سلام من یک عدد انگشتر نقره فیروزه دارم چربی شده چیکار کنم لطفاً راهنمایی کنید

    • حسن کرمی گفته:

      سلام تقریبا میشه گفت راهی نیست. اگر چربی خیلی سطحی باشه میشه با کاغذهای جاذب و یا پولیش دوباره اون قسمت رو از بین برد.

  3. مهرداد اکبرزاده گفته:

    سلام برای رنگ کردن فیروزه کرمانی از چه نوع رنگی استفاده کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *